52 Küçük Değişiklik 38. Hafta: Stres Gideren Ritüeller

İster çalışalım, ister evde ev işi ve çocuklarla ilgilenelim, ister hem çocuk hem kariyer yapmış olalım… Stres hepimizin hayatının bir parçası. Ve kendimize ödüllendirici ve rahatlatıcı ritüeller belirlemek stresi büyük ölçüde azaltıyor.

stres gideren ritüeller

52 Küçük Değişiklik’in bu haftasında kendimize zamandan küçük cepler açıp 5-10 dakika da olsa, sadece kendimiz için ritüeller oluşturalım.

5 duyuyu harekete geçirme:

Evde (ya da belki bahçede, dışarıda, iş yerine yakın bir parkta vs) küçük bir alan yaratabiliriz, dışarıda ise ağaç altları ideal. Her gittiğim yerde bir ağacım olur benim, dertleştiğim, dokunduğum, topraklandığım…

Bu alanda 5 duyuyu nasıl harekete geçirelim? Öncelikle görme duyusu. Hoşumuza giden renkler, manzaralar, çiçek ve bitkiler olabilir.

Daha geçen hafta kokular ve aromaterapiden bahsetmiştik. Koku duyumuzu tütsü, mum ya da doğal bitki ve ağaçların kokularıyla harekete geçirebiliriz. Meyveler ve kahve, çay, yeşil çay benzeri içecekler hem tat hem koku duyumuza hitap eder (🍓, 🍉, 🍊 ve tabii ki favorim 🍅 ). Arada bir, ama arada bir :), tatlı veya çikolata kaçamağı yapmak o kadar da kötü değil ayrıca.

Dinleme için rahatlatıcı bir müzik, kuşlar, çocuklar, deniz, ya da sessizliği dinlemek de iyi gelir bazen.

Peki ya dokunma duyusu? Mesela soğuk ya da sıcak bir duş? Ya da benim en sevdiğim, bir leğene tuz ve donmuş limon kabukları ile sıcak su ekleyip ayaklarımı dinlendirmek. Tüm günün yorgunluğunu on dakikada alıyor, bayılıyorum.

Meditasyon:

Hatırlarsanız 52 küçük değişikliğin biri de meditasyondu. Fakat bana sorun, günlük alışkanlık hale getirebildin mi diye, daha değil 🙂. Aslında bu günlerde çok yoğunum ve kafam dağınık, çünkü Singapur’dan başka diyarlara taşınıyoruz.

Kafamın allak bullak olduğu tam da bu anlarda meditasyona ihtiyacım var sanırım, kendime de hatırlatma olsun. Bir kitabın bile yüzünü açamadım bir haftadır, ki roman okuma da en güzel ritüellerden biri.

bonus: Hangi meditasyonun size daha uygun olduğunu görmek için meditasyon çeşitleri adlı yazıma bakabilirsiniz.

Gerinme hareketleri:

Stresli durumlarda kaslarımız farkında olmadan çok kasılıyor. Nefes ve gerinme hareketleri gerçekten çok yardımcı. Örneğin ben uzun süre koltukta oturursam ya da bilgisayar başında çalışırsam hemen boynum tutuluyor. Bir de problemli bir sınıfım varsa offf…

Öğretmenliğin ilk senesinde Aydın’da, o kadar stresliydim ki bir sabah uyandığımda tüm sırtım ve boynum tutulmuştu. Yataktan bile kalkamadım, babam İzmir’den ilk otobüse atlayıp geldi, beni doktora götürdü. Doktor daha kapıdan girerken “Kızım seni ne üzdü?” diye sormuştu. Bunu okuyan taze öğretmenler, yalnız değilsiniz bunu bilin 🙂. Öğretmenliğin ilk yılları gerçekten çok zor, sonrasında da kolaylaşmıyor ama başa çıkmayı öğreniyorsun. Bu süreçte gerinme hareketleri bana gerçekten çok yardımcı oldu. Aşağıdaki iki video en çok uyguladıklarımdan:

Yoga yazdığına bakmayın, çok nazik hareketler ve hiç yoga tecrübesi olmayanlar da rahatlıkla bu gerinme hareketlerini uygulayabilir.

Sabah ve Gece Ritüelleri:

Oldum olası bu ritüel insanlarına özenmişimdir. Sizin mesela her gün yaptığınız bir sabah ritüeliniz var mı? Geçen sene okuduğum Bir Rahibin ve Zihin Temizliği Rehberi’nde örneğin her sabah ilk aktivitenin mutlaka yüz yıkamak olduğunu söylüyordu yazar. Ve de bunun temizlik için değil, bizim yeni bir güne başladığımızın işareti olması için, bir ritüel olarak yapılması gerektiğini söylüyordu. Bunu okuyana kadar benim de bir ritüel yaptığımdan haberim yoktu. Diş fırçalamak gibi, yüz yıkamak da bir ritüel.

Bir de her sabah evi havalandırmak çok önemliymiş Zen Budistleri için. Bunu okuduktan sonra her sabah evi havalandırmayı daha çok hatırlar oldum. 🙂

İlk haftanın değişikliği günlük tutmak ise başlı başına bir ritüel ve ben henüz tam ustalaşmadım. Ama iki güne bir yazmaya gayret ediyorum. Bu yazı serisine başladığımdan beri bir seksen sayfalık günlüğüm bitti, ikincisindeyim. Siz ne alemdesiniz?

Bu ritüel inşa etme işi aslında önceki haftalarda öğrendiklerimizi tekrar uygulamaya sokma fırsatı veriyor. Ben kesinlikle gerinme ve meditasyonu tekrar rutinime katma niyetindeyim, 5 dakika bile olsa.

52 Küçük Değişiklik serisinin diğer yazılarını buradan okuyabilirsiniz.

Minimalist Günlük’ün Facebook sayfasına buradan, instagram sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Faydalandığım Kaynaklar:

Blumenthal, B. (2015). 52 small changes for the mind: Improve memory, minimize stress, increase productivity, boost happiness.

Matsumoto, S. (2018). A monk’s guide to a clean house and mind.

Published by

Pelin

aspiring minimalist, English teacher, coffee aficionado, and maker of things.

2 thoughts on “52 Küçük Değişiklik 38. Hafta: Stres Gideren Ritüeller”

  1. Reblogged this on minimalist günlük. and commented:

    Bu haftanın küçük değişikliği için özellikle evde kaldığımız bu günlerde işimize yarayabilecek bir konudan bahsetmek istedim: Stres ve stres gideren ritüeller. Youtube’dan videoyu seyredebilir, aşağıdan yazının devamını okuyabilirsiniz.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.