Seven Day Decluttering Marathon- Yedi Günlük Azaltma Maratonu
Day 1 Report.
Today I decided to tackle the most problematic area in the kitchen: Pantry. Somehow the time goes on so quickly that I usually find some expired products in my pantry. Time to put everything on the kitchen counter to check:
Bugün mutfakta en çok sorun yaşadığım kısmı ele aldım: bakliyat dolabı. Nasıl oluyorsa sürekli tarihi geçmiş ürünler oluyor dolabımda. Her şeyi mutfak tezgâhının, egelilerin deyimiyle bangonun üzerine koydum (ben bu bango’yu göçmen ağzı sanırdım, meğer ege ağzıymış):
Then I checked all of the items -opened and literally checked all of them- for expired products and bugs. It turns out I have quite a few expired products deep inside the cupboards. I usually write the expiration date on the jar, but some of them I simply forgot, and I didn’t even remember when I bought a few of them. In one specific case, I found moth in a pack of lentils I opened only two months ago. From now on, I’ve decided to check monthly. Last year, I found moth in the bay leaves I picked myself from the garden, and it had spread everywhere. Very annoying.
Sonra tüm ürünlerin hem son kullanma tarihlerini kontrol ettim, hem de hepsinin içini açıp böcek kontrolü yaptım. Geçen sene bahçeden topladığım defne yapraklarında güve çıkıp dolaptaki her şeye dadanmıştı. Aslında bu kontrolü ayda bir yapmak lazım, bu sefer de daha bir ay önce aldığım sarı mercimek güvelenmiş. Bir sürü ürünün de tarihi geçmiş. Nar ekşisinin açılmadan geçmiş tarihi! Bazılarını ne zaman aldığımı bile hatırlamıyorum.
Then I poured fresh & opened products in the jars and put them back in the cabinets. These came out from four shelves but at the end I only needed three. Perfect! This means less clutter on the counter for me.
Sonra da taze ve açılmış ürünleri kavanozlara koyup dolaplara geri yerleştirdim. Bunları yerleştirmek için ayırdığım dört raf vardı ama birine gerek kalmadı. Bangonun üzerindeki bazı küçük şeyleri de koymak için yer kazanmış oldum.
After seeing I have so much at home, I decided to be more mindful of my shopping until I finish all these products before they expire. It’s such a shame for me to let food go bad. Shopping addiction I guess doesn’t just apply to clothes, shoes or beauty products. There are some people like me who like to shop and hoard food as well. Now that I know, I’ll be more careful.
Evde bu kadar çok yenecek şey olduğunu görünce, bunları bitirene kadar alışveriş yaparken çok daha dikkatli olmaya karar verdim. Bu kadar yiyeceğin bozulmasına izin vermek gerçekten utanç verici. Herhalde alışveriş bağımlılığı yalnızca giysi, ayakkabı ya da güzellik ürünleriyle sınırlı değil. Benim gibi bazı insanlar yiyecek ve bakliyat da istiflemeyi seviyorlar. Bunu kendimde gördüğüme göre artık daha dikkatli olabilirim.
Yarın: Ivır zıvır anlamına gelen komono’ya bakacağız 🙂
bakliyat dolabı her türk evinin kanayan yarası 🙂 bu konuda kesinlikle yalnız değilsindir bence. nedense evlerimizde hep çok fazla bakliyat var. acaba istiflediğimiz kadar yiyor muyuz? benim bakliyata fazla düşkünlüğüm yok mesela ve 4-5 tanesi dışında (kırmızı mercimek, börülce, maş fasulyesi, kinoa, esmer bulgur) pek sevmediğimi fark ettiğimden beri boşu boşuna almıyorum. belki senin için de işin aslı böyledir?
LikeLike
Benim için de böyle bir durum var, bir de şunu fark ettim: galiba bende bir kıtlık korkusu da var, ev hep dolu dolu olsun istiyorum. Babaannem mesela yatakların altını erzakla doldururdu. onlar savaşları ve sıkıyönetimi görmüş nesil, belki bizim bilinçaltımızda da onların ve daha eski atalarımızın kodları var kolay kolay kurtulamadığımız.
LikeLike
ah o kodlar. istemesek de devralıyoruz galiba. neyse ki farkındalığı deveye soktukça kodların arkasında yatan korkular da ortaya çıkıyor. operasyonlarımıza devam!
LikeLike
1 ay önce ben de yaptım. Mutfak ve banyoda biriktirdiklerime inanamadım. Çöp ev gibi olacakmış evimiz nerdeyse
LikeLiked by 1 person
En az yılda bir böyle bir şey yapmak lazım. İnsan dolaplardan çıkarmayınca orada neler olduğunu bile unutuyor değil mi 🙂
LikeLiked by 1 person