Kornişon turşusu her öğün yesem bıkmayacağım bir yiyecek. Ama itiraf ediyorum, hiç ev yapımı kornişon turşusu yemedim! Geçen yaz markette turşuluk salatalık görsem de cesaret edememiştim turşu kurmaya. Halbuki yap, tutmazsa dünyanın sonu sanki. Bu yaz da, araya araya en son Ayvalık pazarında buldum, bir kilo kaptım hemen. Kayınvalidemin defalarca denediği “garantili, yediğim en güzel turşu” dediği tarifle kurduk turşumuzu. Bu kadar pratik olduğunu bilseydim daha önce kesinlikle girişirdim, ekşi lahana turşusundan çok çok daha kolay. Tabii ki beklemek işin cilvesi. Öyle marketten alıp ağzına atacağın yakınlıkta değil. Fakat işin güzel kısmı da bu. Ben hatta bir de on saat otobüste taşıyacağım bu turşuyu, yaşasın!
Bu arada daha önce de keyifli bir turşu kurma deneyimim olmuştu, havuç ve lahanadan, onun için buraya bakabilirsiniz.
Kornişon Turşusu Tarifi
Malzemeler:
- Kornişon salatalık
- Salamura tuzu/kaya tuzu
- Domates
- Maydanoz
- Dereotu
- Sarımsak
- Limon
- Biber (isteğe bağlı eklenebilir)
Yapılışı:
*Öncelikle kesinlikle cam kavanoz tercih edilmeli. *
1. Salatalıklar, domates, limon, maydanoz ve dereotu yıkanır, sarımsaklar soyulur. Bir kilo salatalığa yaklaşık 3 baş sarımsak gidiyor. İsteğe göre daha fazla da koyabilirsiniz, ne kadar sarımsak o kadar iyi.
Yalnız acı yemiyor/yiyemiyorsanız sarımsakların acılığını önceden kontrol etmenizi tavsiye ederim. Benim aldığım sarımsaklar gözleri yaşartacak denli acı olduğu için haliyle turşum da acı olmuş.
Pratik bir sarımsak soyma yöntemi:
Bir baş sarımsağı küçük bir kavanoza koyup birkaç dakika sallayın. Sarımsaklar kolayca soyuluyor.
Videosu:
2. Turşulukların suyu süzülürken tuzlu su hazırlanır. Tuz iri kaya tuzu veya salamura tuzu olmalı. Biz bir litre suya iki yemek kaşığı tuz kullandık, daha az ya da fazla veren tarifler var. Su mutlaka içme suyu olmalı, kaynatılıp soğutulması daha iyi olur. Biz kaynamış suda tuzu erittik ve ılınmaya bıraktık.
3. Su ılınırken salatalıklar üç-dört yerinden çatalla ya da kürdanla delinir. Boyutları büyükse doğramak da güzel olabilir. Benim bir kilo salatalığım bir tane litrelik + bir tane 600 ml’lik kavanoza tam geldi. Küçük kavanoza dikine doğranmış olarak yerleştirdim.
Domates söğüş doğranır, limon da ince dilimlenir.
4. Kavanoza istenildiği gibi, dik ya da yatay dizilebilir. Boşluklara bol bol sarımsak konur. En üste maydanoz, dereotu, limon ve domates konur ve ılık tuzlu su ağzına kadar doldurulur. Kavanozun kapağı kapatılır.

Kavanoz cam arkasından güneş gören bir yerde 6-7 gün bekletilir. Taşma ihtimaline karşı altına tabak vb. konulmalı, arada bir havası alınabilir. Bu sürenin sonunda tadı ve görüntüsü turşu gibi olduysa buzdolabına kaldırılır. 8-10 gün sonra turşumuz yemeye hazır olacak. İçinde oluşan bulanıklık dibe çökecek.

epeydir uğramıyordum, bir sürü yazı görünce mest oldum!
daha önce verdiğin sauerkraut tarifini yaptım ama kavanozu hala açmadım desem?! nisan’da kurmuştum. kilere koydum ve unuttum! umarım bozulmamıştır. nedense bu saatte açmaya cesaret edemedim. ama yarın sabah ilk iş…
salatalık turşusuna b a y ı l ı r ı m ! ! ! bu tarifi de denenecekler listeme alıyorum hemen. çok teşekkürler!
LikeLike
Hiçbir şey olmamıştır lahanaya, hatta turşuyu yapıp unutacaksın derler. 😊 Salatalık için tekrar hatırlatayım, sarımsakların acılığını kontrol etmeyi unutma. Benimkiler biber konmuş gibi acı oldu. Ama onun dışında süper ☺️
LikeLike
Bende denedim bu tarifi. 2 önce yaptım. Öncesinde 2 turşu denemem olmuştu ikisinde de turşular küflendi tatları da kötüydü attım hepsini. Bakalım bu seferkinden umutluyum. Olacak inşallah 🙂
LikeLiked by 1 person
Umarım olur 🙂 Turşuda küflenmenin en önemli sebebi sebzelerin su yüzüne çıkması. Sebzelerin su altında kalıp havayla temas etmemesi gerekli. Üzerine turşular için özel hazırlanmış kapaklardan ya da kavanoz kapağınıza uygun, ağırlık yapacak çay tabağı vb. koymanızı tavsiye ederim. İyi şanslar 🙂
LikeLike